Proiect de primă necesitate pentru 60 de biserici de lemn din nordul Olteniei și sudul Transilvaniei

DESCOPERĂ BISERICILE
Normal watch day poster low rez

BISERICILE DE LEMN DIN NORDUL OLTENIEI ȘI SUDUL TRANSILVANIEI PARTICIPĂ LA EVENIMENTUL INTERNAȚIONAL DEDICAT MONUMENTELOR ISTORICE „WATCH DAY” PE 20 SEPTEMBRIE 2014

20 Septembrie 2014

Watch Day, o celebrare bienală a patrimoniului cultural, prilejuiește adunări în jurul a zeci de situri istorice din întreaga lume în 2014

Vă invităm să participați la evenimentul Watch Day, sâmbătă 20 septembrie 2014, în satul Urși, jud. Vâlcea. Evenimentul este parte a proiectului 60 de biserici de lemn și este organizat de Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România cu sprijinul World Monuments Fund.

Veți avea posibilitatea să descoperiți un peisaj deosebit și un patrimoniu arhitectural prea puțin cunoscut.

Program

În sat se va inaugura Muzeul al Bisericii de lemn, care ca conține expoziția „Biserica de lemn din Urși reașezată în comunitate”.

 

11:00 – Biserica de lemn, în curs de restaurare își deschide porțile pentru vizitatori. Voluntarii care participă la restaurare vor oferi explicații despre lucrările efectuate până acum la structura de lemn și picturii.

11:00 - 13:00 – Activități pentru copii în cadrul Muzeului

12:00 – Deschiderea Muzeului, amenajat în grădinița din satul Popești. Va avea loc slujba de sfințire a muzeului, se va prezenta muzeul cu contribuția copiilor din sat.

13:30 – Inaugurarea centrului de informare turistică Popești

14:00 – Masa câmpenească organizată de Primăria Popești (program artistic – muzica populară: Fii satului și Haiducii de la Mărăști)

15:00 - 17:00 – Activități pentru copii în cadrul Muzeului

17:00 – Proiecții în biserica nouă - cu imagini din timpul restaurării, un film de prezentare a Bisericii de lemn și altele.

Doritorii vor putea vizita împrejurimile: satele din comună (Urși, Popești, Firijba - sat pitoresc, aproape părăsit, situat într-o zonă destul de greu accesibilă), Culele de la Măldărești, Mănăstirea Horezu etc. Informații despre acestea vor putea primi la fața locului de la voluntari.

 


Normal im3

Recital de vioara sustinut de Alexandru Tomescu

16 August 2013

August 2013 - recital de vioara sustinut de Alexandru Tomescu in biserica de lemn din Ursi, in curs de restaurare. Restaurarea are nevoie de sprijin (voluntari si donatii) pentru a fi finalizata.

https://www.youtube.com/watch?v=tfztXhRxwQY
Normal 7mostendangered

Conferință de presă

09 Mai 2014

Vineri 9 mai 2014 (de ziua Europei) ora 11:00, la Casa Mincu - sediul OAR (str. Pictor Verona nr. 19, București) va avea loc Conferința de presă - Bisericile de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei listate între cele mai amenințate 7 situri de patrimoniu din Europa în 2014. Despre implicații, acțiuni și rezultate vor vorbi: prof. dr. Vintilă Mihăilescu (antropolog), prof. dr. Dan Mohanu (restaurator), arh. Șerban Sturdza.