Proiect de primă necesitate pentru 60 de biserici de lemn din nordul Olteniei și sudul Transilvaniei

DESCOPERĂ BISERICILE
Normal dsc08426
Oct
12

Misiunea Europa Nostra și a Institutului BEI vizitează bisericile de lemn din Transilvania și Oltenia

București, 10 octombrie 2014 – Experți în patrimoniu și domeniul financiar de la principala organizație europeană de patrimoniu Europa Nostra și Institul Băncii Europene de Investiții au vizitat în perioada 6-9 octombrie 2014 biserici de lemn reprezentative din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei, incluse în lista „Celor mai periclitate 7 situri” din Europa în 2014 și s-au întâlnit cu reprezentații locali, nationali și regionali pentru a discuta despre restaurarea și strategiile de reabilitare a acestor biserici. Membrii delegației au apreciat „eforturile remarcabile făcute de comunitățile locale pentru reabilitarea acestor monumente religioase de o mare valoare istorică, socială și culturală“,  subliniînd însă că  „aceste eforturi trebuie susținute la toate nivelurile”. Experții vor ajuta la formularea unui plan de acțiune care să includă aspecte tehnice și financiare pentru conservarea acestor biserici până la sfârșitul acestui an.

Din delegația europeană au făcut parte arh. Hermann Fabini, membru al consiliului științific al Europa Nostra,  Peter Bond, consultant tehnic al Institului Băncii Europene de Investiții și Jan Kurek, arhitect, expert în arhitectura religioasă și construcții istorice din lemn. Din partea Fundației Pro Patrimonio care a făcut recomandarea pentru programul „Cele mai periclitate 7 situri” din Europa au fost prezenți vice-președintele fundatiei, arh. Şerban Sturdza și arh. Raluca Munteanu.

În timpul acestei misiuni de patru zile, participanții au călătorit în jur de 1000 km pentru a vizita biserici de lemn reprezentative din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei din secolele al XVII-lea - al XIX-lea, și anume biserica din satul Almașu Mic care este într-un stadiu avansat de deteriorare, biserica din satul Boz, care de asemenea are nevoie de intervenție de urgență, biserica din Târnăvița și cea din Urși, care este în prezent în curs de restaurare. 

Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România au dezvolvat împreună cu comunitățile locale acest proiect pentru salvarea celor câteva sute de biserici de lemn din sudul Transilvaniei și nordul Olteniei. Membrii delegației au apreciat calitatea proiectului și lucrările de conservare care au fost deja realizate.

Principalul obiectiv al misiunii Europa Nostra și Institutului Băncii Europene de Investiții a fost „să înțeleagă mai bine acest proiect și să ajute la dezvoltarea lui”. Pentru a structura mai bine programul și prioritățile, experții vor colabora cu Fundația Pro Patrimonio și partenerii săi care vor strânge mai multe date. 

Programul se concentrează pe conservare, mai degrabă decât de restaurare. Această fină distincție trebui luată în considerare în analiza datelor - despre starea actuală, utilizarea potențială, interesul local, calitatea clădirii (structură, detalii, decorație, pictură etc.) și potențialul interes din afara comunității.

„Există mult potențial dar și multe provocări tehnice, administrative și financiare. Restaurarea acestor lăcașuri de cult ar contribui la renașterea meșteșugurilor și folosirea materialelor și tehnicilor tradiționale, ca și la instruirea tinerilor. De asemenea, satele ar fi mai bine conectate și ospitalitatea tradițională ar fi stimulată. Este un program pe termen lung care necesită colaborarea activă a tuturor părților interesate și anume administrațiile locale și centrală, Biserica Ortodoxă” au spus membrii delegației.

 

Membrii delegției au avut intâlniri cu următoarele persoane:

Dacian Popescu, preot la bisericile din Boz și Târnăvița

Miricescu Gabriel, preot la biserica din Almașu Mic

Florin Dobrei, preot, angajat al Direcției pentru Cultură al județului Hunedoara

Prea Sfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei

Arh. Alexandru Gavozdea, Președintele OAR Sibiu

Cristina Dăneasa, pictor restaurator

Valeriu Șerban, preot la biserica din Urși

Serban Constantin, Primar al comunei Popești, care include satul Urși

Înalt Prea Sfințitul Varsanufie, arhiepiscopul Vâlcei

Florin Epure, director al Direcției pentru Cultură județul Vâlcea

Radu Năstase, director Institutul Național al Patrimoniului

Octavian Arsene, reprezentant al Ministerului Turismului