Highly necessary project for 60 wooden churches in northern Oltenia and southern Transylvania

Discover the churches
Soqqezk5lodqkhjru%3d&expires=1540110640
Sep
15

BISERICILE DE LEMN DIN NORDUL OLTENIEI ȘI SUDUL TRANSILVANIEI PARTICIPĂ LA EVENIMENTUL INTERNAȚIONAL DEDICAT MONUMENTELOR ISTORICE „WATCH DAY” PE 20 SEPTEMBRIE 2014

Watch Day, o celebrare bienală a patrimoniului cultural, prilejuiește adunări în jurul a zeci de situri istorice din întreaga lume în 2014

 

            Urși, Județul Vâlcea, România, e 20 septembrie - o serie de biserici de lemn din nordul Olteniei și sudul Transilvaniei particip în 2014 la evenimentul Watch Day, care presupune o serie de activități culturale și educaționale susținute de World Monuments Fund în toate siturile incluse n 2014 în lista World Monuments Watch.

            Președintele WMF, Bonnie Burnham, a declarat: „Watch Day este o oportunitate pentru comunitățile din întreaga lume de a integra în mijlocul lor siturile incluse în World Monuments Watch. Suntem bucuroși sa susținem activitățile propuse pentru aceste evenimente și sperăm să crească aprecierea pentru aceste locuri importante.”

            Un număr mare de biserici tradiționale din lemn a supraviețuit în nordul Olteniei și sudul Transilvaniei. Bisericile sunt exemple modeste de arhitectură vernaculară realizate de comunități mici, datate în perioada secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. În ultima perioadă multe din aceste biserici au fost abandonate din cauza dimensiunilor mici și a lipsei dotărilor (electricitate, încălzire). Ca rezultat multe dintre acestea sunt în stare de degradare. Evenimentul Watch Day propune vizitarea unui șantier de restaurare în curs pentru una din aceste biserici - biserica de lemn din Urși, jud. Vâlcea - deschiderea unui muzeu dedicat bisericii de lemn, ateliere pentru copii, masă tradițională în comunitate.

 

World Monuments Watch

Programul bienal World Monuments Watch a fost lansat în 1996 cu suportul sponsorului fondator American Express și are ca obiectiv atragerea atenției internaționale asupra patrimoniului cultural din întreaga lume amenințat de forțele naturii și de impactul schimbărilor sociale, politice și economice. Pentru multe situri istorice, includerea în Watch oferă oportunități de a crește conștientizarea publică, încurajează participarea locală în protejare, oferă resurse pentru conservare, inovare și colaborare, și găsește soluții eficiente. Până în prezent programul Watch a oferit suport pentru peste 600 situri. Pe parcurs, s-a dovedit un mijloc eficient pentru înțelegerea și răspunsul la provocările cu care se confruntă azi domeniul conservării patrimoniului.

Watch Day a fost lansat în 2012 ca partea programului Watch și oferă oportunități comunităților incluse în Watch cu scopul de a crește aprecierea pentru aceste locuri importante. Evenimentul este suprotat în totalitate sau parțial de catre WMF.

 

Contacte media

Raluca Munteanu, Pro Patrimonio, bucuresti@propatrimonio.org

Ben Haley, World Monuments Fund, bhaley@wmf.org, +1 646 424 9594

„Watch Day” la biserica de lemn din satul Urși

20 septembrie 2014

 

Invitație

Vă invităm să participați la evenimentul Watch Day, sâmbătă 20 septembrie 2014, în satul Urși, jud. Vâlcea. Evenimentul este parte a proiectului 60 de biserici de lemn și este organizat de Fundația Pro Patrimonio și Ordinul Arhitecților din România cu sprijinul World Monuments Fund.

Veți avea posibilitatea să descoperiți un peisaj deosebit și un patrimoniu arhitectural prea puțin cunoscut.

 

Program

În sat se va inaugura Muzeul al Bisericii de lemn, care ca conține expoziția „Biserica de lemn din Urși reașezată în comunitate”.

 

11:00 – Biserica de lemn, în curs de restaurare își deschide porțile pentru vizitatori. Voluntarii care participă la restaurare vor oferi explicații despre lucrările efectuate până acum la structura de lemn și picturii.

11:00 - 13:00 – Activități pentru copii în cadrul Muzeului

12:00 – Deschiderea Muzeului, amenajat în grădinița din satul Popești. Va avea loc slujba de sfințire a muzeului, se va prezenta muzeul cu contribuția copiilor din sat.

13:30 – Inaugurarea centrului de informare turistică Popești

14:00 – Masa câmpenească organizată de Primăria Popești (program artistic – muzica populară: Fii satului și Haiducii de la Mărăști)

15:00 - 17:00 – Activități pentru copii în cadrul Muzeului

17:00 – Proiecții în biserica nouă - cu imagini din timpul restaurării, un film de prezentare a Bisericii de lemn și altele.

Doritorii vor putea vizita împrejurimile: satele din comună (Urși, Popești, Firijba - sat pitoresc, aproape părăsit, situat într-o zonă destul de greu accesibilă), Culele de la Măldărești, Mănăstirea Horezu etc. Informații despre acestea vor putea primi la fața locului de la voluntari.

 

Scurt istoric

Biserica din Urși a fost construită în perioada 1757-1784, ctitori fiind Ion Danciu şi popa Costandin.  După incendiul din 1838, biserica a fost reparată și pictată în 1843 de către meșterii Gherghe, Nicolae and Ioan atât la interior cât și la exterior. Din 1913 în sat a fost construtită o nouă biserică de zidărie, cea de lemn rămânând pentru cimitir. Ultima reparație a avut loc în 1943.

Pe 12 iunie 2010 bolta altarului se prăbușeste, fapt pentru care Ordinul Arhitecților și Fundația Pro Patrimonio, cu donații și muncă voluntară realizează o structură de protecție a bisericii, desfac acoperișul putred și împreună cu prof. Dan Mohanu și studenții Universității Naționale de Arte București realizează o consolidare proviziorie a frescelor. Arhitecții Ștefan Bâlici și Virgil Apostol au realizat voluntar proiectul de restaurare pentru biserica din Urși. Restaurarea bisericii este în curs și se realizează doar din donații, cu voluntari și cu sprijinul comunității.

 

Alte informații:

Hartă pentru orientare - atașată

Cazare - Se recomadă venirea de vineri seara (19 septembrie) și plecare duminica (21 septembrie). În zonă există diferite posibilități de cazare, dintre care menționăm:

Pensiune La Ogre, care va avea prețuri speciale pentru participanții la Watch Day - http://www.laogre.com/

Alte opțiuni:

http://www.pensiuneacasaveche.com/

http://www.andrahouse.ro/

http://cabanalacristian.ro/

http://www.conachorezu.ro/Galerie-La-Conac